Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ιστορία έγραψε το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο




ΠΑΡΙΣΙ Αεροπορική ιστορία έγραψε το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο. Πέταξε επί 26 ώρες στον αέρα, ακόμη και τη νύχτα, κινούμενο με μπαταρίες που φορτίστηκαν με ηλιακή ενέργεια.

Solar Ιmpulse λέγεται το υπερελαφρύ αεροσκάφος που οδήγησε ο 57χρονος ελβετός πιλότος Αντρέ Μπορσμπέργκ. Μετά το ρεκόρ προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο του Παγιέρν της Ελβετίας, όπου άνοιξαν οι σαμπάνιες για το μεγάλο ρεκόρ: η επιτυχία ανοίγει τον δρόμο για «πράσινες» πτήσεις, χωρίς καυσαέρια από την κατανάλωση κηροζίνης.

Τα 12.000 ηλιακά κύτταρα του αεροσκάφους κατάφεραν να συλλέξουν την απαραίτητη ενέργεια για τον επαναφορτισμό των μπαταριών στη διάρκεια της νύχτας, κερδίζοντας το «στοίχημα» για τους κατασκευαστές του. « Είμαι πιλότος εδώ και 40 χρόνια, αλλά αυτή η πτήση ήταν η πιο απίστευτη στη σταδιοδρομία μου » είπε ο κ. Μπορσμπέργκ, πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών της ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας, μετά την προσγείωση. « Ηταν απίστευτο·έβλεπα τον δείκτη φόρτισης της μπαταρίας να ανεβαίνει και να ανεβαίνει,χάρη στον ήλιο» πρόσθεσε. Η κατασκευή του πρωτοποριακού αεροπλάνου στοίχισε 96 εκατ. ευρώ. Ενας από τους εμπνευστές του, ο δρ Μπερτράν Πικάρ, ο οποίος έγινε διάσημος το 1999 όταν έκανε τον πρώτο γύρο του κόσμου χωρίς στάση με αερόστατο, αγκάλιασε τον πιλότο όταν προσγειώθηκε, υπό τις ζητωκραυγές εκατοντάδων υποστηρικτών του εγχειρήματος.

« Προσγειώθηκες σε μια νέα εποχή,όπου ο κόσμος καταλαβαίνει ότι με τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειαςμπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα » τού είπε ο δρ Πικάρ.

Το άνοιγμα των πτερυγίων του είναι όσο ενός μεγάλου εμπορικού αεροσκάφους, περίπου 70 μέτρα. Την ημέρα, τα 12.000 ηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα φτερά του τροφοδοτούν με ενέργεια τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες που έχουν ισχύ 10 ίππων ο καθένας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...