Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Καπνός, πρόστιμα, αντιδράσεις


Οι συστάσεις τελειώνουν και από σήμερα όσοι δεν συμμορφώνονται με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά ποσά. Τα ποσά, οι αντιδράσεις και η σιωπηρή παραβίαση του Σεπτεμβρίου. Συστάσεις για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά.
Η πρώτη Οκτωβρίου έφτασε και η περίοδος προσαρμογής και των συστάσεων του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους τελείωσε.

Ο νόμος είναι σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Τον πρώτο μήνα στους παραβάτες γίνονταν κυρίως συστάσεις κάτι που οδήγησε φυσικά τους πάντες να καπνίζουν σε μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες.

Μπαλκόνια, ταράτσες, ημιυπαίθριοι, διάδρομοι, κλιμακοστάσια και κλειστά γραφεία, κατά το Σεπτέμβριο, περίοδο χάριτος του νόμου, μετατράπηκαν σε καπνιστήρια σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση.

Οπότε τώρα που θα αρχίσουν να πέφτουν καμπάνες θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να εφαρμόσει το μέτρο ή αν ο νέος νόμος θα έχει την τύχη του προηγούμενου.

Η καθολική απαγόρευση προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις από τους καπνιστές, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά και καλλιτέχνες, οι οποίοι έκαναν λόγο για φασιστικό νόμο.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Από σήμερα κάποιος που καπνίζει στο γραφείο του θα τιμωρείται με πρόστιμο 50 ευρώ. Το ποσό θα διπλασιάζεται αν απολαμβάνει το τσιγάρο του σε σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, π.χ. σε ένα νοσοκομείο.

Το πρόστιμο θα είναι μεγαλύτερο για ομάδες επαγγελματιών, όπως οι οδηγοί, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρήση καπνού σε μέσα μεταφοράς, για τα οποία φέρουν την ευθύνη.

Αν ο καπνιστής δεν συνεργαστεί με τους ελεγκτές, αρνηθεί να σβήσει το τσιγάρο, τους εξυβρίσει ή δεν δεχθεί να παραλάβει την κλήση, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με αυτόφωρο.

Εκτός από τον καπνιστή θα τιμωρείται και ο υπεύθυνος του χώρου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου, διευθυντής τραπεζικού υποκαταστήματος, διοικητής νοσοκομείου κ.α.

Τα πρόστιμα στις περιπτώσεις αυτές θα είναι μεγάλα και θα κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μετά την 4η υποτροπή το κατάστημα θα κλείνει για 10 ημέρες και μετά την 5η οριστικά.

Σε πρώτη φάση τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ.. εξαιρούνται της εφαρμογής του νόμου ως την 31η Μαΐου 2011.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...