Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Στο σπίτι των γονιών τους


Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό των νεαρών ενηλίκων που συνεχίζουν να μένουν με τους γονείς τους. Οξύτερο το πρόβλημα στη νότια και ανατολική Ευρώπη. Επιδείνωση της κατάστασης και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το 46% των Ευρωπαίων νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 ως 34 ετών, δηλαδή 51 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν ακόμα στο σπίτι των γονιών τους το 2008, αφού οι οικονομικές συνθήκες δεν τους αφήνουν περιθώριο να αποτινάξουν τον "γονεϊκό ζυγό".

Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας στους τρεις Ευρωπαίους άνδρες και μια γυναίκα στις πέντε, ηλικίας 25 ως 34 ετών, συνέχιζαν να κατοικούν στο σπίτι των γονιών τους.

Μάλιστα, στις ηλικίες 18 - 24 ετών, η αναλογία των νέων που ζουν με τους γονείς τους είναι πολύ υψηλότερη, ενώ το 2008, το 71% των γυναικών αυτής της ηλικίας και το 82% των ανδρών ζούσαν στην οικογενειακή εστία.

Το φαινόμενο αυτό είναι οξύτερο στις χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης αφού στις χώρες της βόρειας Ευρώπης οι νεαροί ενήλικες έχουν την τάση να εγκαταλείπουν νωρίτερα την οικογενειακή εστία.

Η συνέχιση των σπουδών είναι ένας από τους λόγους που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, ιδιαίτερα στους νέους ηλικίας 18 - 24 ετών, αλλά και η κρίση δεν τους αφήνει να κόψουν τον ομφάλιο λώρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 13% των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 ως 34 ετών που ζουν στο σπίτι των γονιών τους βρίσκεται κοντά στο όριο της φτώχειας, ενώ μεταξύ των νεαρών ενηλίκων που ζουν στο σπίτι των γονιών τους και εργάζονται, το 36% έχει συμβόλαια προσωρινής απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...