Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φρενάρουν οι δίαιτες


Ερχεται κάποια στιγμή που παρά τη δίαιτα σταματά κάποιος να χάνει βάρος. Οι επιστήμονες το ονομάζουν φαινόμενο πλατό και οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού που μειώνει τον μεταβολισμό και διατηρεί το λίπος.
Ευχάριστα νέα από το χώρο της ιατρικής φέρνει νέα έρευνα που σχετίζεται με τις δίαιτες. Αν λοιπόν ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και διαπιστώσετε ότι όσο και αν στερείστε τροφές, δεν χάνετε πλέον βάρος… μην ανησυχήσετε.

Το φαινόμενο που ευθύνεται για την μη μείωση λίπους και βάρους ονομάζεται «πλατό» και παρατηρείται στο 87% των ατόμων που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα.

Ο ειδικός παθολόγος, ειδικευμένος σε θέματα παχυσαρκίας, Βασίλης Ζημιάρης επισημαίνει ότι «πρόκειται για μία περίοδο, κατά την οποία ο ασθενής δεν χάνει βάρος ούτε και λίπος, παρ' ότι ακολουθεί το κανονικά το διατροφικό του πρόγραμμα. Είναι το φαινόμενο πλατό, αλλά δεν είχε μελετηθεί επισταμένα. Δεν χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση λόγω της μικρής του διάρκειας, η οποία είναι 5-17 ημέρες, με μέσο όρο τις 9 ημέρες. Αρκεί να μη φάει κανείς περισσότερο, γιατί θα βάλει βάρος».

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ομοιόσταση, δηλαδή στη φυσιολογική τάση του οργανισμού να διατηρεί το εσωτερικό περιβάλλον του σταθερό, παρ' όλες τις αλλαγές που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. «Πρακτικά επιβραδύνεται ο μεταβολισμός, καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στις μειωμένες θερμίδες που προσλαμβάνει», αναφέρει ο ο κ. Ζημιάρης.

Αποτελέσματα μάλιστα μελέτης που διενεργήθηκε από το 1994 έως το 2010 σε 790 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με μέσο όρο ηλικίας τα 45 έτη, έδειξαν ότι στο 87% απ' αυτούς περίπου στο μέσο του 2ου μήνα εμφανίζεται το φαινόμενο πλατό, το οποίο ακολουθείται από το «μετά-πλατό» φαινόμενο όπου παρατηρείται μία απότομη ανεξήγητη πτωτική πορεία του βάρους.

Οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, στους οποίους βασίστηκε η μελέτη ακολούθησαν μη στερητική δίαιτα, στα μέτρα τους, που σεβόταν τις διατροφικές τους προτιμήσεις και τις καθημερινές τους συνήθειες και με την παγκοσμίως αποδεκτή αναλογία θρεπτικών συστατικών 15-20% πρωτεΐνες, 50-55% υδατάνθρακες και 30% λίπη.

Τα άτομα αυτά υποβάλλονταν κάθε εβδομάδα σε ιατρική παρακολούθηση και οι μετρήσεις αφορούσαν σωματικό βάρος και λίπος, ενώ η διάρκεια της δίαιτας κυμαινόταν από 3-9 μήνες, με μέσο όρο τους 5 μήνες.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το φαινόμενο πλατό, όπως ότι παρουσιάζεται μεταξύ 15ης και 35ης ημέρας, ότι η μυική μάζα αυξάνει, ότι μειώνεται λιγότερο λίπος, ότι για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να αυξήσουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια, ότι εμφανίζεται μετά από 6 μήνες, και άλλοι πολλοί, καταλήγει ο κ. Ζημιάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...