Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Χάπι "μπλοκάρει" τις κακές αναμνήσεις


Είναι μερικά πράγματα που όλοι μας θα θέλαμε να ξεχάσουμε και οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορούν να μας βοηθήσουνε σ΄αυτό, με τη βοήθεια ενός χαπιού που θα...

«μπλοκάρει» από το μυαλό μας τα δυσάρεστα και οδυνηρά γεγονότα.
Πρόκειται για επιστημονικό επίτευγμα καθώς οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες που είναι «υπεύθυνες» για τις οδυνηρές αναμνήσεις λόγω της αστάθειας που τις χαρακτηρίζει μπορούν -με τη βοήθεια των κατάλληλων χημικών συνδυασμών (χαπιών)- εύκολα να απομακρυνθούν από το κέντρο φόβου του εγκεφάλου, εξαφανίζοντας τις κακές αναμνήσεις μια για πάντα.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια και προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο σημείο εκείνο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για το συναίσθημα του φόβου. Ανακάλυψαν ένα ευάλωτο «παραθυράκι», το οποίο λειτουργεί ως ο μοναδικός υποδοχέας «φιλοξενώντας» και διατηρώντας τιςκακές αναμνήσεις που δημιουργεί το μυαλό μας.

Τη σημαντικότητα της ανακάλυψης για τον άνθρωπο υπογραμμίζει και ο καθηγητής Richard Huganir, που όπως λέει: ««όταν λαμβάνει χώρα ένα τραυματικό γεγονός, δημιουργεί μέσα στο μυαλό μια οδυνηρή μνήμη που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή επηρεάζοντας αρνητικά τη ζωή μας».

Τα ευρήματα τους μπορούν να φανούν ωφέλιμα σε στρατιώτες που υποφέρουν από μετατραυματικό στρες αλλά και σε θύματα βίας, ενώ είναι ικανές να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τον οδυνηρό πόνο ενός χωρισμού.

Παρόλο που οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το χάπι σε ποντίκια, πιστεύουν ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στους ανθρώπους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...