Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011
Οι αιτίες που δεν τρως κι όμως παχαίνεις!
Η παχυσαρκία θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας νόσος πια και θα αποτελέσει τη μάστιγα του 21ου αιώνα. Στην καθημερινή πράξη λίγοι συνειδητοποιούν ότι τα παραπάνω κιλά επιβαρύνουν παθολογικά τον οργανισμό. Οι περισσότεροι κάνουν δίαιτα για λόγους κυρίως αισθητικούς. Και είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι άνθρωποι σήμερα να παραπονιούνται ότι παχαίνουν χωρίς να τρώνε πολύ, ότι κάνουν δίαιτα και δεν χάνουν βάρος, ότι τρώνε από βουλιμία και όχι από πείνα, ότι κάνουν δίαιτα όλη την εβδομάδα, αλλά όταν βγαίνουν κοινωνικά παρασύρονται», επισημαίνει ο ειδικός παθολόγος - διατροφολόγος κ. Δημήτρης Δελλής.
Αιτία Νο1: Tρως χωρίς ανάσα
Ίσως να διατρέχεις έως και διπλάσιο κίνδυνο να γίνεις υπέρβαρη, λένε Ιάπωνες ερευνητές από το Παν/μιο της Οσάκα μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν σε 3000 άτομα.
Οι άντρες που έτρωγαν γρήγορα είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν πιο αργά. Αλλά και οι γυναίκες, εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε υπέρβαρες.
Αιτία Νο2: Τρως στο πι και φι:
«Η συνήθεια να τρώμε γρήγορα δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού. Αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, ότι πρέπει να μασάμε 20 φορές κάθε μπουκιά, ίσως είναι αληθές», σχολιάζει ο καθηγητής Ian McDonald.
Αιτία Νο3: Έχεις χρέη
Όσο περισσότερα χρωστάς, τόσο πιο πολλές πιθανότητες -έως και διπλάσιες- έχεις να γίνεις παχύσαρκη. Κατά τους ερευνητές, οι ψυχολογικοί παράγοντες είναι αυτοί που ωθούν όσους έχουν μεγάλα χρέη να "ξεσπούν" στο φαγητό για να αντιμετωπίσουν το στρες ή την κατάθλιψη. Επίσης, τα παχυντικά φαγητά είναι συνήθως πιο φθηνά σε σχέση με τα υγιεινά.
Αιτία Νο4: Σε παχαίνει το στρες
Το ψυχολογικό στρες, λέει ο δρ Τζέισον Μπλοκ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όχι μόνο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας -από υψηλή πίεση μέχρι καρκίνο, αλλά και να επηρεάσει το πάχος με το πέρασμα του χρόνου. Κι αυτό γιατί από τη μια το στρες αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης που σχετίζεται με το πάχος στην κοιλιά, και απ’ την άλλη το φαγητό απελευθερώνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες (ενδογενή οπιούχα), που κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει καλύτερα, απαλύνοντας έτσι την πίεση του άγχους.
Αιτία Νο5: Το πρωί δεν βάζετε τίποτα στο στόμα σου
Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να προσθέσει κιλά. Μελέτη του Imperial College London έδειξε ότι, όταν δεν τρώμε πρωινό, τελικά καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία είκοσι υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI).
Αρχικά, υπέβαλαν τους εθελοντές σε εξέταση χωρίς να έχουν φάει πρωινό. Τους έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν πιο δραστήριο. Λίγο αργότερα τους έβαλαν να φάνε πρωινό και τους υπέβαλαν στην ίδια εξέταση, διαπιστώνοντας ότι σ’ αυτή την περίπτωση το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Αιτία Νο6: Με άδειο στομάχι οι πειρασμοί γίνονται περισσότεροι
Επίσης, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτιμήσουν την "έλξη" που ένιωθαν από τα τρόφιμα. Όταν είχαν παραλείψει το πρωινό, τις πρώτες θέσεις των προτιμήσεών τους κατείχαν οι τροφές με τις περισσότερες θερμίδες. Αντίθετα, όταν είχαν καταναλώσει το πρώτο γεύμα της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη προτίμηση στα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα.
Αιτία Νο7: Τρως αργά και πας κατευθείαν στο κρεβάτι
Τα βραδινά γεύματα παχαίνουν. Μάλιστα, όσο πιο αργά τρώτε, τόσο χειρότερα. Τελικά, όπως υποστηρίζει ο dr Fred Turek από το Κέντρο Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Norwestern: "ο καλύτερος προγραμματισμός των γευμάτων αποτελεί καθοριστικό στοιχείο στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας". Η εν λόγω μελέτη έγινε σε ποντίκια και διήρκεσε έξι μήνες. Σ’ αυτό το διάστημα, τα ζώα που έτρωγαν αργά τη νύχτα πήραν διπλάσιο σωματικό βάρος απ’ ό,τι εκείνα που έτρωγαν νωρίτερα.
Αιτία Νο8: Κάνεις παρέα με υπέρβαρους
Ακόμα κι αν ακούγεται ρατσιστικό, είναι γεγονός: αν θέλεις να διατηρείσαι πάντα σε φόρμα, καλό είναι να μείνεις μακριά από υπέρβαρους ή παχύσαρκους φίλους. Πρώτος ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κοινωνιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δρ Νικόλας Χρηστάκης, απέδειξε ότι η παχυσαρκία είναι "κολλητική" και έπειτα ακολούθησαν κι άλλες μελέτες. Οι τελευταίες μάλιστα αφορούν εφήβους, όπως αυτή του Παν/μίου της Χαβάης των ΗΠΑ, η οποία ανέλυσε επί διετία στοιχεία από περίπου 5.000 εφήβους.Από αυτή τη μελέτη προέκυψε ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος των εφήβων και σε αυτό των κολλητών τους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, δηλαδή ότι το πάχος γίνεται κολλητικό, όπως άλλες κακές συνήθειες τις οποίες κανείς μιμείται βλέποντας τους γύρω του (π.χ. κάπνισμα, ποτό, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης κ.ά.).
ΠΗΓΗ: 100greekblogs.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου