Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Συντάξεις στον παράδεισο


Σε αριθμούς ρεκόρ φθάνουν οι υποθέσεις ανθρώπων που εμφανίζονται ως υπεραιονώβιοι στους φακέλους του υπουργείου Εργασίας και λαμβάνουν σύνταξη, ενώ έχουν αποβιώσει. Εξετάζονται και υποθέσεις διπλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν και ΛΑΦΚΑ.
Σε 100 εκ. ευρώ το χρόνο υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας, ότι θα εξοικονομήσει με τη διακοπή της καταβολής σύνταξης σε αποβιώσαντες (φθάνουν τους 200.000) και της δεύτερης σύνταξης που δεν δηλώνεται, παράλληλα με τον ΛΑΦΚΑ.

Τα πρώτα στοιχεία από τις διασταυρώσεις του υπουργείου Εργασίας, σε συνδυασμό με στοιχεία που συνέλεξε από άλλες υπηρεσίες, αποκάλυψε ότι μέχρι τώρα 321 συντάξεις σε σύνολο 500 που ελέγχθηκαν, καταβάλλονταν σε αποβιώσαντες, ενώ ο συνολικός αριθμός εκτιμάται ότι φθάνει τις 200.000 παρόμοιες περιπτώσεις.

Το καμπανάκι άρχισε να χτυπά στο υπουργείο Εργασίας, όταν διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των υπεραιωνόβιων που ήταν καταγεγραμμένοι ως συνταξιούχοι, ξεπερνούσε ακόμη και αυτόν της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση αναλογίας πληθυσμού, με υπεραιωνόβιους άνω των 100 ετών, στην Ε.Ε.

Έτσι ειδική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, άρχισε να ελέγχει δειγματοληπτικά φακέλους δικαιούχων που φέρονταν να έχουν ξεπεράσει το 100ο έτος της ηλικίας τους και στους 500, ανακάλυψαν ότι 321 είχαν αποβιώσει. Και ενώ τα στοιχεία θανάτου είχαν δηλωθεί σε άλλες αρμόδιες αρχές, όπως η αστυνομία και το ληξιαρχείο, οι υπηρεσίες του υπουργείου που κατέβαλαν τις συντάξεις, δεν γνώριζαν ότι ο δικαιούχος δεν βρισκόταν πια στη ζωή.

Ως πρώτο μέτρο, οι συντάξεις διακόπηκαν και το επόμενο βήμα είναι η παραπομπή των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη, καθώς υπάρχουν υπόνοιες για τους συγγενείς των θανόντων, ενώ παράλληλα κινητοποιείται ο μηχανισμός διασύνδεσης με τα ληξιαρχεία και τους Δήμους, έτσι ώστε να ενημερώνεται αυτόματα για τέτοιες περιπτώσεις το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα αρχίζουν οι διασταυρώσεις στοιχείων από τα μητρώα εταιριών και τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να διαπιστωθεί, πόσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν παράνομα δεύτερη σύνταξη και ΛΑΦΚΑ, χωρίς να δηλώνουν την πρώτη.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...