Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ανησυχία για τις αυτοκτονίες


Έχει διπλασιαστεί αν όχι τριπλασιαστεί ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία ΜΚΟ η οποία εργάζεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας. Ιδιαίτερα ευάλωτοι οι άνδρες ηλικίας από 35 έως 55 ετών.
Ιδιαίτερη ανησυχία αν όχι φόβο προκαλούν τα στοιχεία της ΜΚΟ Κλίμακα η οποία διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης - παρέμβασης για την αυτοκτονία.

Όπως αναφέρεται στο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Από τη μία αυτοκτονία την ημέρα, αυτή ήταν η συχνότητα κατά το 2009, στις ημέρες μας έχουν ξεπεράσει τις δύο.

Εντωμεταξύ επιβάλλεται να επισημανθεί πως μιλάμε πάντα για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες. Τι σημαίνει αυτό; Πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς για λόγους τόσο ηθικής και ντροπής όσο και θρησκευτικούς αρκετες αυτοκτονίες δηλώνονται δυστυχήματα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, το 1018 λάμβανε το 2009 10 τηλεφωνήματα την ημέρα. Τώρα λαμβάνει 25 με αυξητικές τάσεις όσο μπαίνουμε και πιο βαθιά στο τούνελ της οικονομικής κρίσης.

Το ακόμα χειρότερο είναι πως δεν είναι αποκλειστικά και μόνο οι ψυχολογικοί λόγοι καθώς σύμφωνα με το προφίλ των ανθρώπων οι οποίοι προχωρούν στην ακροτελεύτια πράξη είναι άνθρωποι μέσα στη σημερινή πραγματικότητα μέσα στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται στην "Καθημερινή" η περισσότερο ευάλωτη ομάδα είναι αυτή των 35-55 με τους άνδρες να επιλέγουν πιο "σίγουρους" τρόπους, συνήθως τον απαγχονισμό ή κάποιο όπλο. Όταν το αποφασίσουν, το κάνουν αποτελεσματικά.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι το 90% υποφέρει από κάποια ψυχική διαταραχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...